Merhabalar bu yazımda size Dr.Atanur Akar ın geliştirmiş olduğu proğramdan bahsedeceğim. Proğramın bütün modülleri hocamız tarafından yapılandırılmış ve  etkililiği deneysel açıdan test edilmiştir.

Psikolojik sağlamlık güç veya riskli olarak kabul edilebilecek durumlara iyi uyum sağlama, bu güçlüklerle olumlu baş etme,travmatik veya güç durumların ardından normal gelişimini sürdürebilme ve hatta belli alanlarda pozitif gelişim gösterebilme olarak tanımlanmaktadır.Konuyla ilgili yapılan erken dönem araştırmaları belli risklere maruz kalıp bunlarla sağlıklı baş edebilen çocuklarda mizaç benzeri bir özelliğin olduğunu rapor etse de günümüzde yapılan açımlayıcı ççalışmaların birçoğu bu düşünceyi reddetmektedir.Modern çalışmalar risk ,travma veya olumsuz yaşantılarla sağlıklı baş edebilen bireylerin bazı içsel (problem çözme,iyimserlik ,empati,esneklik,mizah,olumlu düşünme,otonomi) ve dışsal (eğitim-sağlık fırsatı,akran -öğretmen -aile desteği)özelliklere sahip olduğunu belirtmektedir.

Bu proğramda çocuk ve ergenlerin psikolojik sağlamlığını güçlendirmeye dönük aktiviteler yer almaktadır. Ayrıca proğram sonunda kazandırılması hedeflenen beceriler her çocuk ve ergenin sahip olması gereken olumlu sosyal becerilerdir.

Sonuç olarak ;yeterli gelişimsel destek verildiğinde herkeste gelişme eğilimindedir.

PROĞRAM İÇERİĞİ

Tanışma,psikolojik sağlamlılık,empati ve zihin kuramı,otonomi,stres yönetimi,problem çözme,esneklik,mizah,olumsuz düşünce avcısı,geleceğe dönüş

KULLANILAN TEKNİKLER

Öyküsel terapi,bilisel davranışçı terapi,psikodrama teknikleri,anoloji teknikleri,öz-değerlendirme ve didaktik öğretim teknikleri kullanılmıştır.

Ek olarak bu proğramda ;

dikkat eksikliği ve hiperaktivite-boşanma-yas süreci-davranış bozuklukları gibi sorunları yaşayan çocuk ve ergenlere uygulanmaktadır.

UYGULAMAYA BAŞLAMIŞ OLUP OLUMLU SONUÇLAR İLE BİR KEZ DAHA PROGRAMIN ETKİLİLİĞİ TEST EDİLMİŞTİR.

EMEKLERİNE SAĞLIK HOCAMIZIN KENDİSİNE ÇOK TESEKKÜR EDERİM ALANA KATKILARINDAN DOLAYI.

Sevgili Atanur Akar Mersin Yaşam Psikoloji Merkezinde danışmanlığını yürütmektedir.

SEVGİLER…

Pınar Kaya Döşlü

Yazar

“İşime, iyi buğday tohumlarını biriktirmiş ve bereketli bir parça toprak bağışlanmış bir köylü gibi başladım. Dilediğim gibi ekip biçecektim. Ama öyle olmadı. Toprağın üstündeki otları ayıkladığımda altın buldum. Otlar çok değerli bir hazineyi saklıyormuş.” “Çocuğu çalıştım. Çocuğun bana verdiklerini aldım ve onları ifade ettim. İşte Montessori Yöntemi budur.” “Çocuğa olan ilgimiz ‘ona bir şeyler öğretme’ hevesiyle değil, ama onun içinde yanan ve zeka denilen ışığın sürekli yanmasını hedefleyerek olmalıdır.” “Çocuğun bedeni, ruhun neşesi sayesinde yaşıyor.” tıpkı Maria Montessori dediği gibi çocuğu çalıştım ve çalışmaya devam edeceğim.

Yorum Yaz