Pedagog olunca annelik daha kolay olunmuyor. Mühendis değilim ki “Bu robot sorun çıkardı.” deyip kodunu değiştireyim!
Fakat elbette mesleğimin nimetlerinden faydalanıyorum, bildiklerim var ve her gün yeni şeyler öğreniyorum. İşte bu deneyimlerimi paylaşmak için buradayım!
Üniversitede çocuk gelişimi bölümü öğrencilerime çocuk gelişim dönemlerini, aile eğitimini, anneliğin ne kadar değerli oldugunu özellikle gebelik dönemindeki bilincin ne kadar kıymetli oldugunu anlatmak kolay geliyor. Anne olunca işin sırrı çözülüyor . Tüm teori burada pratiğe dönüşüyor.
Danışmanlık merkezinde gelen ebeveynlere danışmanlık yaparken de deneyim kazanıyorsun her anne babayı dinleyip çözümler üretiyorsun . Anne olmaya karar verirken okumamız gerekenler bir de gebelik döneminde okumamız gerekenler oldugunu unutmayalım. Çünkü annelik ilk önce duygusal ve psikolojik olarak kendini hazırlamak demektir.
Anne olmaya karar vermeden önce eşimin de buna hazır olmasını bekledim. İlk önce buna hazır olmadıgını farkettim . Çünkü sorumluluk denen şey çok kasvet uyandırıyor zihnimizde. Çocuk bakmak ya da çocuk gelişiminden anlamak geçmiş dönemde bizim yetiştirilme tarzımızdan ayrı olmalı düşüncesi hakim oluyor.
Hamilelik ile birlikte, insan ebeveynlikle ilgili hiçbir şey bilmediğini fark ediyor. Bir de hamile olduğunuzu öğrenen her kafadan bir ses çıkıyor! “
“Bari birkaç kitap mı okusam?” dediğinizde bazı deneyimli ebeveynler “Annelik kitaplardan öğrenilmez!” derken bazıları da “Doğuma kadar ne okusan kâr!” diyor. Bu iki öneri de aslında temelde şunu söylüyor: “Seni doğumdan sonra çok zor günler bekliyor! Bunlar daha iyi günlerin!” Hal böyle olunca, anne babalığa dair endişe arttıkça artıyor.
Ben aslında iki görüşe de katılmıyorum. Özellikle “Annelik kitaplardan öğrenilmez.” inancına kesinlikle karşıyım. Elbette annelik tümüyle kitaplardan öğrenilecek iş değil ama kitaplardan öğrenecek çok ama çok şeyimiz olduğunu düşünüyorum. Pedagog ve aynı zamanda Akademisyen olduktan sonra bunu daha da iyi anladım! Bilmeden istemeden, tamamen iyi niyetle çocuğunda yaralar açan o kadar çok ebeveyn var ki! Bizim ebeveynliğimiz farkında olmadan yapılan hatalara daha az yer bırakmalı diye düşünüyorum. Hele ki her bilgiye her an her yerde ulaşabildiğimiz bu çağda. Çok öğretici bi kitap önerisi ile başlamak istiyorum.
1. Ina May’in Doğuma Hazırlık Rehberi
Bu kitap şimdiye kadar normal doğum ile ilgili duyduğunuz tüm olumsuz hikayelerden sıyrılmanızı sağlıyor. Kendisi de bir doula ebe olan Ina May, kendisi gibi ebelerle birleşip bir doğal doğum köyü kuruyor. Sırf bu öykü bile aşırı heyecan verici! Kitap, kadın bedeninin doğurabilme gücü ile yeniden tanışmanızı, kendi bedeninize güvenmenizi sağlıyor. Doğum öncesinde doğum ekibi ile konuşulması gerekenleri, doğumu kolaylaştıracak bazı taktikleri de buradan öğrenebilirsiniz. Kitabın ikinci bölümünde uzun uzun doğal doğum hikayelerine yer veriliyor. Burada olan öyküler size çok destek olacak.
Bir Annenin Doğuşu adlı eseri ilk fırsatta okumanızı öneririm.
Türkiye’de çocuk- ergen alanında çalışan terapistlerin hamileyken en çok okuduğu kitap ne diye sorarsanız: “Bir Annenin Doğuşu” derim. Bu kitap, genelde hamile olduğunuzu öğrenen bir meslektaşınızdan hediye gelir. (Okumadan anne olduysanız ayıp sayarlar o derece!) Çünkü kitap anne olmaya dair psikolojik süreçleri o kadar güzel ele alıyor ki, bunları hepimizin bilmeye, bilenlerimizin de hatırlamaya ihtiyacı var.
Annelik yalnızca bebek doğurmak değil, anneliğe doğmak da demek. Daha önce hiç olmadığımız bir biçimde var olmak, hatta varlığımızın bir süre sadece annelik üzerinden tanımlanması. Bu sürecin genel geçer duygu, düşüncelerini bilmek insana iyi geliyor, yalnız değilim diyorsunuz. O yüzden hamileyken mutlaka okunmalı bu kitap.
Yeni Annelere Mucize Çözümler
Tabii ki bu çözümler her bebek için mucize değil! Bu tarz kitap isimleri bana her zaman itici gelse de, çok önerilen bir kitap olduğu için alıp okudum. Ben faydasını gördüm ve 4 senedir annelere tavsiye ediyorum geri dönüşler de çok iyi bu konuda.
Tracy Hogg’ın, bebek bakımı ile ilgili bir çok kitabı var. Fakat bu kitabı özellikle doğum öncesi okunması gereken bir kitap. Çünkü, özellikle ilk ayların sorunlarına çözümler öneren bir kitap. Bebeğin dilinden anlamak ve günlük ritmi hakkında fikir sahibi olmanız için iyi bir araç olacağını düşünüyorum. Tracy Hogg’ın önerdiği gibi sistematik bebek büyütmek her zaman pek kolay olmasa da, bazı teknikler gerçekten işe yarıyor. Özellikle altını çizerek okuyun ki ilk aylarda dönüp dönüp bakacaksınız. Elinizin altında olması gereken bir kitap.
Bilinçli Bebek
Bu kitap da henüz bebeğiniz doğmadan okunması gereken kitaplardan. Çünkü bir bebeğin duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını nasıl karşılamanız gerektiğini bu kitaptan öğrenebilirsiniz. Sosyal-duygusal ihtiyaçları uygun şekilde karşılamak psikolojik açıdan çok önemli. Çünkü, bu ihtiyaçların giderilmesi güvenli bağlanma için temel koşul. Bu konuda, “ağlayan bebek her zaman kucağa alınmaz.” veya “ağlıyorsa emzir, sussun.” gibi doğru bilinen yanlışlarımız çok fazla. Kitapta bu noktaların her birine değiniliyor, bu yüzden her ebeveynin okuması gereken önemli bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Işığın yolu-Nilüfer Devecigil
Genel olarak belki gebelikten sonra okunması gerekenler arasına girebilir ama ben bağlanma konularını gebelik öncesinde bilinmesi ve buna göre dikkat edilmesinden yana olduğum için bu sıkıcı olmayan bağlanma hikayesi okunmaya değer….
İlişkilerde incinir, ilişkilerde iyileşiriz…
Işığın Yolu, Psikolog Nilüfer Devecigil’den anne baba olmaya, bağlanmaya, geçmişin yaralarını sağaltmaya dair çarpıcı bir hikâye olduğu için anneye farklı bir bakış açısı kazandırıyor.
Amazon Anneler
Bu kitapta size dokunacak çok şey bulacaksınız.Başka birinin sizi iyileştirmesini beklemeden, kendi bahçeni kendin yarat ve ruhunu kendin süsle, göreceksin ki dayanıklısın, güçlüsün, azimlisin ve en önemlisi de umutlusun. Ve sen çok değerlisin sen bir annesin. Sen bir babasın. Çünkü sen savaşçı çocuk ruhunun gıdasısın. Unutmayın her çocuk farklı gelişir, önemli olan farklı gelişen çocuklarımızın gelişimine destek olmak. Doğduğundan beri bu çocuk böyle, hiçbir şey anlamıyor, anlatamıyor konuşmuyor, sürekli ağlıyor, ihtiyaçlarını kendi başına gideremiyor, kimseyle anlaşamıyor,sürekli diğer çocukları hırpalıyor. Bende ne yapacağımı bilemiyorum. Bir başıma kaldım,babası da ilgilenmiyor, bütün sorumluluk bende, kendimi çok yorgun hissediyorum. Ne zaman konuşmaya başlayacak, ne zaman kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak, gücüm kalmadı artık… Diyorsanız bu kitap size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Bu kitap erken tanı ve tedavi için her ebeveynin ihtiyaç duyduğu bir rehber kitap olup, ebeveynler bu kitapta yer alan bilgileri kullanarak kendilerini geliştirebilirler.
Farklı Gelişen Çocuğum Var
Hayatı hem kendiniz hem de farklı gelişen çocuğunuz için zorlaştırmak istemiyorsanız, bırakın kendisi için o da bir şeyler yapsın. Hayatı boyunca onun yanında olamayacaksınız. Bu yüzden sizin olmadığınız zamanlarda, kendi kendine maksimum düzeyde bakabilmesi, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, kendine uğraşlar bulabilmesi ve hatta bir işte çalışabilmesi için lütfen onlara fırsat verin. Lütfen unutmayınız! Herkesin gelişme potansiyeli vardır. Bu gelişme potansiyelini bireyin elinden almak, iyilik yapıyorum sanırken aslında ona en büyük kötülüğü yaptığınız anlamına gelmektedir.
Amazon anneler ve farklı gelişen çocuğum var adlı eserler benim kaleme aldığım 2 değerli ese kitapla ilgili bilgi aktardım. Ben danışanlarıma ve sevdiklerime gebelik öncesi mutlaka kitaplarımı hediye ederim. Gebelikte bazen bizi beklemeyen anlara şahit olabiliyoruz.
Gelişim noktasında güçlükler karsımıza çıkabiliyor . Farklı gelişen çocuğa sahip olacağımızı öğrenebiliyoruz buna benzer birçok hikayeler ile karşılaşınca bu iki eserimde annelerimi gebelik öncesinde bilinçlendirme için muhteşem yol gösterici niteliğinde.
Bu kitaplardaki öğretiler bazen sadece bize değil kardeşimiz,komşumuz akrabamız herkes için yol gösterici olabiliyor.
Annelik ve Bebek Bakımı- Elizabeth Fenwick.
Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler? – Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff ve Sandee E. Hathaway.
Hamilelik Doğum ve Bebek Bakımı – Ayşe Öner.
Hamilelik boyunca okuduğum kitaplardan en sevdiklerimi buraya yazdım. Yazmadan önce okuduğum tüm kitapları düşündüğümde bazı kitapları erken de okuduğumu fark ettim. Örneğin beslenme (ek gıda süreci), tuvalet eğitimi gibi konuları bebeğiniz doğduktan sonra da okuyabilirsiniz. Çünkü genellikle kitapta çözüm önerilen problemi yaşarken okuduğunuzda önerileri uygulamak kolaylaşıyor.Okuyabildiğimiz kadar kitabı evimizde bulundurmaya özen gösterelim. Her kitap, her hikaye birbirinin aynısı olabilir önemli olan doğru kaynaklara ulaşmak ve okuduktan sonra iç güdüsel olarak yaklaşıp kendi çocuğunuza uyarlamak.
Sevgiler.
Pınar,