Oyun terapisi eğitimi, çocukların yaşadıkları olay ve durumlarda gösteremedikleri duygu,tutum ve davranışların sonra günlük hayatlarında yarattığı tıkanıklarda ve davranış problemlerinde sağaltımını sağlamak için yapılan çocukla danışma ve oyun sürecidir.
Oyun çocuğun kendini en iyi ifade ettiği yoldur. Oyun gerçek ile hayal arasında bir köprü, çocuğun içinde yaşadıklarının dışa vurumudur. Oyun terapisi sertifikası eğitimi ile çocuğun duygularını temel ihtiyaçlarını, sevgilerini, nefretlerini, saldırganlık ve bir çok davranışlarının nedenlerini öğrenebilir, onların dünyasına girebilir ve problemlerine çözüm üretebiliriz.
Burada anlattığımız oyun terapisi eğitimi alan kişi filial oyun terapisi (çocuk merkezli oyun terapisi) yaklaşımı ile çocuklarla oyun terapisi sürecinin yapılandırılması- sürdürülmesi devam ettirilmesi ve sonlandırılmasında bir terapist olarak izlenecek yol ve yöntemleri anne ve babaya yaklaşımları, oyuncakların oyun terapisinde ne tür duygu ve problemlerin sağaltımına yardımcı oldukları hakkında bilgi ve beceri sahibi olacaktır.
Bu eğitim sonrasında oyun odasında bir terapist olarak nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgi sahibi olabileceklerdir.
Oyun Terapisi Eğitiminin amacı, katılımcıya teorik bilgi ve beceri kazandırmanın yanı sıra terapötik araç olarak oyun terapisi yöntemlerini kullanabilme ile ilgili beceri kazanabilmektir.
Oyun: Oyun çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimine yardımcı olmaktadır. Çocuklar oyun ile dış dünyayı tanır, hayata dair denemeler yapar, hayal ile gerçeği ayırt edebilmeyi öğrenir. Kısacası hayatla mücadele etmeyi deneyimler. Bu anlamda oyun, çocukların duygu ve düşüncelerini kolaylıkla ifade edebildiği en uygun dildir. Oyun çocukların gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda mutlu eder. Tüm çocuklar sadece eğlence amaçlı oynamaya cesaretlendirilmelidir.
Oyun Terapisi: Çocukların yetişkinler gibi kendilerini ifade etmeleri kolay değildir. Oyun terapisi ile çocuklar kelimeleri kullanmak yerine oyun ve oyuncaklar aracılığıyla, kendini ifade edebilmeyi, günlük yaşamında baş edemediği problemleri çözebilmeyi ve olumsuz davranışlarını değiştirebilmeyi öğrenir. Oyun terapisinin amacı çocuğun kendini duygusal olarak iyi hissetmesini sağlamaktır. Çocuğun normal gelişimini etkileyen duygusal, davranışsal ve psikolojik problemleri ortadan kaldırmak ve problemin büyümesini önlemektir. Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir. (anne-baba da dâhil olur) Seanslar yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir.
Oyun Terapisti: Eğitimli bir oyun terapisti çocuk ile empati kurar. Çocuğun kendini anlaşılmış ve kabul görmüş hissetmesine, kontrol hissi ve farkındalık kazanmasına uygun ortamı sağlar. Yönlendirilmiş çalışmalar hedefe yöneliktir. Oyun terapistinin sorumluluğu rehberlik yapmak ve yorumlamaktır. Terapist problemli davranışın yerine daha olumlu davranışların ve düşüncelerin geliştirilmesine yardımcı olur. Terapinin önemli unsurlarından biri ödüllendirmedir. Bu yolla çocuğa hangi davranışlarının uygun hangilerinin uygun olmadığı yönünde doğrudan mesaj verilir.
Oyun Terapisi‘nden Ne Kadar Zamanda Sonuç Alınır?
Bu süre çocuktan çocuğa değişmektedir. Yaşadığı travmanın ciddiyetine ve olayları nasıl algıladığına göre farklılık gösterir. Problemli davranış ne kadar yeniyse bunun aşılması o kadar kolay olacaktır. Bireysel danışma da 4 haftada bir, gruplarda 8 haftada bir aile görüşmesi ile anne-baba bilgilendirilir.
Oyun Terapisi Sertifika Eğitimi; teorik bilgi ve beceri kazandırmanın yanı sıra terapötik araç olarak oyun terapisi yöntemlerini kullanabilme ile tüm ilgili becerileri kazanabilmeyi sağlar.